Grafologia

Käsiala syntyy aivoissa

Käsiala syntyy aivoissa ja heijastaa kirjoittajan psyykeä, sielun liikkeitä sekä antaa tietoa hänen fyysisistä toiminnoistaan ja hyvinvoinnistaan.

Grafologia on psykologiaa lähellä oleva menetelmä, jonka avulla voidaan selvittää ihmisen käyttäytymistä arkipäivän tiedostetulta sekä syvemmältä tiedostamattomalta tasolta.

Käsiala on taitavalle grafologille paljastava tutkimuskohde: harhauttaminen kirjoitustyyliä muuttamalla on erittäin vaikeaa.

Grafologi tutkii käsialasta muun muassa kirjoituksen kokoa, rytmiä, painoa, viistoutta, viivan laatua, sanojen liittymistä toisiinsa, kirjainten korkeuseroja, rivien muotoja ja suuntia sekä yksittäisten kirjainten muotoutumista.

Miksi grafologia?

Kaksi erityistä tapahtumaa elämässäni ovat koukuttaneet minut mukaan grafologian kiehtovaan maailmaan. Ensimmäinen avaus tapahtui 13-vuotiaalle tytölle kirjastoautossa. Löysin hyllyltä Lea Pennasen kirjan Käsialatiedon opas, joka tuntui nuoresta tytöstä hurjan kiehtovalle, vaikkakin niin uudelle ja erilaiselle, etten siitä juuri ymmärtänyt. Kysymys kuitenkin jäi mieleeni, ja avasi seuraavan oven.

Toinen askel oli opettajani Osmo Oksasen arvio käsialastani. Sen sisältö oli syväluotaava kosketus itseeni. Ihmettelyni ainekset saivat konkreettiset kuvaukset toiminnalleni, ja sitä kautta tie orastavaan itseymmärrykseen heräsi. Tuolloin, ollessani vasta vähän yli 20 vuoden ikäinen, alkava työsuuntaisuuteni oli jo nähtävissä. Ammatillinen hapuiluni kesti siitä huolimatta vielä reilut 10 vuotta. Opettajani tekemä kuvaus selkeytti minua itselleni ja toi sisäisen rauhan.

Sitä syvää ymmärrystä uskon muidenkin saavan käsialan tutkimisen avulla. Olen saanut asiakkailtani hämmentynyttä palautetta: miten voin kertoa käsialasta heidän luonteenpiirteitään? Itse koen tärkeimmäksi sen, että henkilö löytää itsestään piilossa olevaa tai tiedostamatonta osaamista, voimavaroja ja tunnistaa myös särmänsä, jotka heijastuvat niin itseensä kuin ympäristöön. Vastuu, miten kykynsä käyttää, on viime kädessä jokaisella itsellään.

Grafologia ei ole ufotiedettä eikä ennustamista. Se on opittavissa oleva matka ihmismielen ihmeellisyyksiin. Kärsivällisyyttä ja aitoa kiinnostusta kirjoitusta kohtaan se vaatii. Minulle grafologia on yhteys toiseen ihmiseen etäisesti ja silti niin läheltä – juuri näin se toimii minulle parhaiten.

Syksyllä tulee kuluneeksi liki 40 vuotta grafologian maailmassa, ja aina vaan löytyy uutta opittavaa. Nyt haluan jakaa tähänastista osaamistani myös muille. Ota rohkeasti yhteyttä, ja hämmästy, mitä grafologia voi antaa.

Tutustu palveluihin

Miten grafologiaan pätevöidytään?

Grafologeilla ei ole virallista tutkintojärjestelmää, jonka avulla olisi helppo arvioida heidän pätevyyttänsä. Kukin grafologi on saanut oppinsa kirjallisuudesta, kursseilta ja opintopiireistä sekä analyyseja tehden. Epävirallisesta asemasta huolimatta grafologiassa ei ole kyse hetken muotivirtauksesta: kiehtova käsialantutkimus tunnettiin antiikin Roomassa ajanlaskumme alussa ja nykyaikainen grafologian tutkimus aloitettiin 1600-luvun Ranskassa. Löysin ensimmäisen grafologian kirjani 13-vuotiaana, ja vaikka en asiasta vielä paljoa ymmärtänyt, jokin kiehtoi hurjasti.

Kävin sittemmin grafologian kursseja ja hankin innokkaana harrastajana kaikki alan kirjat, jotka käsiini sain. Suomen grafologisessa yhdistyksessä osallistuin pienryhmätyöskentelyyn, jossa harjoiteltiin käsialan analysointia. Toimin yhdistyksessä sihteerinä usean vuoden, järjestin yhdistykselle luentotilaisuuksia, jossa oli ulkopuolisia luennoitsijoita sekä pidin oman työpaikkani lehdessä grafologian palstaa. Parhaan oppini olen saanut maineikkaalta, edesmenneeltä Osmo Oksaselta, jonka pienryhmässä harjoittelin käsialan tulkintaa kolme vuotta.

Symboleista tulkintaan

Hyväksi grafologiksi tullaan vuosien harjoittelulla, jolloin käsialan yksittäisten piirteiden luetteloimisesta päästään tulkinnan tasolle, ja aletaan näkemään oleellisimmat asiat käsialassa. Seuraavien käsialanäytteiden tulkinnoissa viitataan yksittäisiin piirteisiin, mutta niitä ei voi aina verrata suoraan esimerkiksi omaan käsialaan.

Näyte 1

Tämän näytteen kirjoittaja oli elämässään eräänlaisessa valintatilanteessa ja toivoi grafologilta puolueetonta näkemystä omasta luonteestaan.

Tulkinta

Kirjoituksen pienet sanan- ja rivinvälit viittaavat henkilöön, jolle joukkoon kuuluminen on tärkeää. Käsialan voimakas yhtenäisyys kuvastaa periaatteellisuutta ja vahvaa loogisuutta ajattelussa. Toimintaa hallitsee systemaattisuus ja korostunut järjestelmällisyys. Kirjoittajalla on kykyä tarttua tilaisuuteen ja toimintaan oikealla hetkellä. Perhe on yhtenäisen käsialan kirjoittajalle merkittävä asia. Joukkojaan tämän tyyppinen henkilö puolustaa henkeen ja vereen. Kääntöpuolena on alttius kaavamaisiin ratkaisuihin ja menettelytapoihin sekä yksipuolisuuteen.

Käsialan säännöllisyys tukee yhtenäisen kirjoituksen kanssa henkilön maltillisuutta ja periksi antamattomuutta, jopa jääräpäisyyttä. Häntä on vaikea saada pois valitsemaltaan tieltä tai ajatuskannalta.

Pastoosiviiva (mustetta virtaa paperille paljon) puolestaan ilmaisee elämänläheisyyttä ja mieltymistä nautintoihin, laatua unohtamatta. Pastoosiviivaa suosiva näkee sielunsa silmin eli kirjoittaja on aistillista mielihyvää tunteva ja kokeva myös seksuaalis-eroottisella puolella, ja visuaalisuus on korostunut.

Kirjoituksen tilanjako on hyvä, mikä ilmentää omien rajojensa tuntemista, ennakkoluulottomuutta ja tervettä pyrkimystä kohti tulevaisuutta. Hän on niitä, jotka elävät ja antavat muidenkin elää. Kirjoittajasta voisi sanoa, että hän on perusrehellinen ja säntillinen.
Yläalueen yhdistelyt kuvastavat kirjoittajan nokkelaa teorian ja käytännön yhdistelyä. Hänellä on taipumusta konstruktiiviseen ajatteluun. Hän on pohdiskeleva ja mitä suurimmassa määrin tarkkailija. I-pisteen oikealle avoimet kaaret ilmaisevat puhtaasti havainnoivaa henkilöä. Vasensuuntaisuus ja koukut keskialueella kertovat taipumuksesta vetää kotiinpäin ja kiinnostuksesta aineelliseen hyvään. Lopukkeiden puuttuminen ja niiden lyhykäisyys ilmentää henkilön käytöksessä välillä töykeää ja töksäyttelevää ilmaisua, vaikka perusolemus on leppoisa ja lempeä. Hänellä on ärtymisherkkyyttä. Allekirjoituksen alleviivaaminen osoittaa tarvetta tulla enemmän nähdyksi ja tunnustetuksi. Katsokaa minua!

Näyte 2

Tämän käsialanäytteen antaja halusi tietää, millainen hän on työntekijänä, ja toivoi grafologilta apua uravalintaansa. Kirjoittaja on 25-vuotias nainen.

Tulkinta

Naisen käsialaa hallitsee tekstaus. Tekstausta suosiva on eräänlaisessa kriisivaiheessa. Hän on itseään ja omaa paikkaansa vielä etsivä nuori. Ei ole vielä löytänyt linjaansa. Tekstaukseen turvaudutaan, kun halutaan suojautua, ei näytetä todellista itseään.
Kirjoituksen epäyhtenäisyys viittaa nopeasti vaihtuviin ideoihin ja ajatuksiin. Vaikeudeksi jää niiden loppuunsaattaminen ja pitkäjänteisyyden puuttuminen.

Omintakeiset kirjainmuodot kuten a-kirjaimen muotoilu viittaa omaperäiseen ajatteluun ja epäsovinnaiseen käytökseen. Kirjoittajan epäyhtenäisyyden positiivisimmista puolista on nimenomaan kekseliäisyys, luovuus ja vahva intuitio. Kirjoituksen pystyys ja loiva vasenviistous kielivät vaativasta ja kontrolloidusta tunnemaailmasta. Kirjoittaja pyrkii ja pystyy pitämään tunteensa hallinnassa. Hänen ajattelunsa on järkivoittoista. Hän ei salli itselleen tunneilmaisuja, vaan käytöksessä on estoisuutta.

Tilankäyttö, jossa teksti vie koko paperin reunasta reunaan ilmaisee grafologisesti säästäväisyyttä jopa saituutta. Kirjoittaja yleisestikin säästää itseään. Kirjainten vahva pelkistäminen esimerkiksi n-kirjaimessa, kuvastaa menemistä sieltä, mistä aita on matalin. Tarvittavat ponnistukset ja rohkeat siirrot eivät ole hänelle luontaisia. Tyytyväisyys ja onnistuminen vaativat kuitenkin ikävääkin puurtamista. Se kirjoittajan olisi miellettävä. T-viivat jäävät keskialueelle tai laskevat vinosti alaspäin. Se ilmaisee kirjoittajan kohtaloon uskovaa asennetta tai korkeamman voiman olemassaoloa, mitä se kirjoittajalle sitten merkitseekin. Hän on herkkä kritisoimaan.

Kirjoittajalle ihanteellisia olisivat työtehtävät, jossa hän saa tehdä asioita omassa rauhassa ja mielellään ajan kanssa. Työn vaihtelevuus on tärkeää, joten yhtäjaksoinen, vuosien puurtaminen saman asian tiimoilla ei jaksa hänenlaistaan lämmittää loputtomiin. Projekti- ja hanketyyppiset työt ovat häntä varten. Kirjoittaja pystyy antamaan paljon lyhytkestoisesti. Kirjoittajalle luonnollisinta on toimia ryhmässä, jossa hän saa olla itsenäisenä ja itsellisenä niin, että voi tuoda esille tuotoksensa ja ajatuksensa, joista varmaan käytännöllisimmät ovat hyviä oivalluksia ja ratkaisuja. Kirjoittaja tarvitsee ympärilleen toteuttajia. Hän on niitä, jotka eksyvät yksin ja hänen vaikea olla yksin hyvä. Hänelle ehdottomasti luontaisempi tapa on työskennellä asioiden kuin ihmisten kanssa. Epäyhtenäistä kirjoittavien joukosta löytyy hyvin paljon matemaattisesti suuntautuneita ja siinä lähinnä geometrian taitajia. On myös paljon arkeologiasta ja historiasta kiinnostuneita.

Näyte 3

Yllä on kaksi käsialanäytettä. Avopari, 39-vuotias nainen (vasen näyte) ja 38-vuotias mies toivoivat grafologista analyysia oman parisuhteensa dynamiikasta.

Tulkinta

Pariskunnan käsialoissa on kaksi yhteistä piirrettä. Molemmilla on voimakas paino ja pysty käsiala. Tilankäyttö ilmaisee grafologisesti henkilön suhdetta itseensä ja ympäröivään maailmaan. Molemmissa on järjestyksen rakkautta, toiminnaltaan selkeitä ja kurinalaisia. Piirre, joka on varmaan viehättänyt puolin ja toisin.

Naisen kirjoituksen voimakas paino viittaa elinvoimaan, päättäväisyyteen ja yleiseen tahdon ilmaisuun, periksi ei anneta -asenteeseen. Hän on tarmokas, tehokas ja aikaansaava. Mies on passiivisempi, jolloin korostus kertoo enemmän itsepäisyydestä, luotettavuudesta ja tunnollisuudesta. Tämä yhtälö voi ajoittain hiertää kuin kivi kengässä puolin ja toisin. Naisen nokkelat kirjainten yhdistelyt viittaavat konstruktiiviseen ajatteluun. Hän kehittelee ja suunnitellee uusia tapoja toimia. Usein hyvin nokkelia. Avoimet i-pisteet oikealla kertovat havainnoivasta henkilöstä. Silmät selässäkin.

Miehen pitkät sananvälit viestivät taipumuksesta joutokäyntiin ja eristäytymiseen. Päivä pyörähtää päätä pyöritellessä. Hän tuntee herkästi itsensä ulkopuoliseksi. Miehen pelkistävä kirjoitustyyli, tikkukirjaimet, vastaavat tekstausta. Grafologisesti se viittaa itseään suojaavaan, joka ei halua paljastaa sisintään. Pettymykset ilmenevät kriittisyytenä ja arvostelevuutena kanssaihmisiä kohtaan sekä vetäytymisenä yksinoloon. Tähän viittaa t-viivan oikealle laskeva lippa. Kuljetaan lippa vinossa. A-kirjaimen poikkiviiva vasemmalle ylös viestii turhaumia ja pettymyksiä. K-kirjaimen irtonaisuus rungosta vahvistaa kokonaiskuvaa helposti kuormittuvasta henkilöstä.

Naisen käsialassa kirjoitusliike jää pyörimään keskialueelle. Se ilmaisee henkilön juuttumista asioiden ympärille. A-kirjainten alla oleva viiva nostaa kirjoittajaa kuin vadille. Hänellä on tarve olla olemassa ja nähty. Tässä kohdin mies ei ole naisensa kannatin. Naisen pastoosiviiva kuvastaa elämästä nauttivaa, maanläheistä tekijää. Taiteellisuus ja esteettisyys tuovat tämänkaltaiselle kirjoittajalle mitä suurinta mielihyvää. Hänen tulisikin olla oman hyvinvointinsa vuoksi fyysisesti kosketeltavissa esimerkiksi kosketushoitojen kautta.

Pariskunnan yksi haaste on naisen tarve saada läheisyyttä niin henkisesti kuin fyysisesti ja miehen tarve olla erillinen, pitäytyä vain itseensä. Miehen tapa ilmaista itseään on analyyttinen, joka ilmenee osaksi käsialan pienestä koosta. Nähtävissä on naisen tunnevoimainen ilmaisu, rehevä aistinnollisuus, vastaan miehen kontrolloitu tunneilmaisu ja vain olennaisen hyväksyvä ajattelu. Se voi olla myrsky, joka kaataa isommankin laivan. Ihannetapauksessa nainen opettaa miehelle aisti-ilot ja mies naiselle analyyttisen ja vähemmän tunnevoittoisen ja oman navan ympärillä pyörivän ilmaisun. Heillä on paljon annettavaa toisilleen niin halutessaan.

Mitä käsialasi kertoo sinusta?

Haluatko tietää mitä oma käsialasi kertoo? Tilaa käsialan pika-analyysi verkkokaupasta tarjoushintaan 45 €. Tarjous on voimassa rajoitetun ajan!

Tilaa käsialan pika-analyysi

Artikkeleita