Grafologia
Käsiala syntyy aivoissa
Käsiala syntyy aivoissa ja heijastaa kirjoittajan psyykeä, sielun liikkeitä sekä antaa tietoa hänen fyysisistä toiminnoistaan ja hyvinvoinnistaan.
Grafologia on psykologiaa lähellä oleva menetelmä, jonka avulla voidaan selvittää ihmisen käyttäytymistä arkipäivän tiedostetulta sekä syvemmältä tiedostamattomalta tasolta.
Käsiala on taitavalle grafologille paljastava tutkimuskohde: harhauttaminen kirjoitustyyliä muuttamalla on erittäin vaikeaa.
Grafologi tutkii käsialasta muun muassa kirjoituksen kokoa, rytmiä, painoa, viistoutta, viivan laatua, sanojen liittymistä toisiinsa, kirjainten korkeuseroja, rivien muotoja ja suuntia sekä yksittäisten kirjainten muotoutumista.

Miksi grafologia?
Kaksi erityistä tapahtumaa elämässäni ovat koukuttaneet minut mukaan grafologian kiehtovaan maailmaan. Ensimmäinen avaus tapahtui 13-vuotiaalle tytölle kirjastoautossa. Löysin hyllyltä Lea Pennasen kirjan Käsialatiedon opas, joka tuntui nuoresta tytöstä hurjan kiehtovalle, vaikkakin niin uudelle ja erilaiselle, etten siitä juuri ymmärtänyt. Kysymys kuitenkin jäi mieleeni, ja avasi seuraavan oven.
Toinen askel oli opettajani Osmo Oksasen arvio käsialastani. Sen sisältö oli syväluotaava kosketus itseeni. Ihmettelyni ainekset saivat konkreettiset kuvaukset toiminnalleni, ja sitä kautta tie orastavaan itseymmärrykseen heräsi. Tuolloin, ollessani vasta vähän yli 20 vuoden ikäinen, alkava työsuuntaisuuteni oli jo nähtävissä. Ammatillinen hapuiluni kesti siitä huolimatta vielä reilut 10 vuotta. Opettajani tekemä kuvaus selkeytti minua itselleni ja toi sisäisen rauhan.
Sitä syvää ymmärrystä uskon muidenkin saavan käsialan tutkimisen avulla. Olen saanut asiakkailtani hämmentynyttä palautetta: miten voin kertoa käsialasta heidän luonteenpiirteitään? Itse koen tärkeimmäksi sen, että henkilö löytää itsestään piilossa olevaa tai tiedostamatonta osaamista, voimavaroja ja tunnistaa myös särmänsä, jotka heijastuvat niin itseensä kuin ympäristöön. Vastuu, miten kykynsä käyttää, on viime kädessä jokaisella itsellään.
Grafologia ei ole ufotiedettä eikä ennustamista. Se on opittavissa oleva matka ihmismielen ihmeellisyyksiin. Kärsivällisyyttä ja aitoa kiinnostusta kirjoitusta kohtaan se vaatii. Minulle grafologia on yhteys toiseen ihmiseen etäisesti ja silti niin läheltä – juuri näin se toimii minulle parhaiten.
Syksyllä tulee kuluneeksi liki 40 vuotta grafologian maailmassa, ja aina vaan löytyy uutta opittavaa. Nyt haluan jakaa tähänastista osaamistani myös muille. Ota rohkeasti yhteyttä, ja hämmästy, mitä grafologia voi antaa.

Miten grafologiaan pätevöidytään?
Grafologeilla ei ole virallista tutkintojärjestelmää, jonka avulla olisi helppo arvioida heidän pätevyyttänsä. Kukin grafologi on saanut oppinsa kirjallisuudesta, kursseilta ja opintopiireistä sekä analyyseja tehden. Epävirallisesta asemasta huolimatta grafologiassa ei ole kyse hetken muotivirtauksesta: kiehtova käsialantutkimus tunnettiin antiikin Roomassa ajanlaskumme alussa ja nykyaikainen grafologian tutkimus aloitettiin 1600-luvun Ranskassa. Löysin ensimmäisen grafologian kirjani 13-vuotiaana, ja vaikka en asiasta vielä paljoa ymmärtänyt, jokin kiehtoi hurjasti.
Kävin sittemmin grafologian kursseja ja hankin innokkaana harrastajana kaikki alan kirjat, jotka käsiini sain. Suomen grafologisessa yhdistyksessä osallistuin pienryhmätyöskentelyyn, jossa harjoiteltiin käsialan analysointia. Toimin yhdistyksessä sihteerinä usean vuoden, järjestin yhdistykselle luentotilaisuuksia, jossa oli ulkopuolisia luennoitsijoita sekä pidin oman työpaikkani lehdessä grafologian palstaa. Parhaan oppini olen saanut maineikkaalta, edesmenneeltä Osmo Oksaselta, jonka pienryhmässä harjoittelin käsialan tulkintaa kolme vuotta.
Symboleista tulkintaan
Hyväksi grafologiksi tullaan vuosien harjoittelulla, jolloin käsialan yksittäisten piirteiden luetteloimisesta päästään tulkinnan tasolle, ja aletaan näkemään oleellisimmat asiat käsialassa. Seuraavien käsialanäytteiden tulkinnoissa viitataan yksittäisiin piirteisiin, mutta niitä ei voi aina verrata suoraan esimerkiksi omaan käsialaan.
Näyte 1

Tämän näytteen kirjoittaja oli elämässään eräänlaisessa valintatilanteessa ja toivoi grafologilta puolueetonta näkemystä omasta luonteestaan.
Tulkinta
Kirjoituksen pienet sanan- ja rivinvälit viittaavat henkilöön, jolle joukkoon kuuluminen on tärkeää. Käsialan voimakas yhtenäisyys kuvastaa periaatteellisuutta ja vahvaa loogisuutta ajattelussa. Toimintaa hallitsee systemaattisuus ja korostunut järjestelmällisyys. Kirjoittajalla on kykyä tarttua tilaisuuteen ja toimintaan oikealla hetkellä. Perhe on yhtenäisen käsialan kirjoittajalle merkittävä asia. Joukkojaan tämän tyyppinen henkilö puolustaa henkeen ja vereen. Kääntöpuolena on alttius kaavamaisiin ratkaisuihin ja menettelytapoihin sekä yksipuolisuuteen.
Näyte 2

Tämän käsialanäytteen antaja halusi tietää, millainen hän on työntekijänä, ja toivoi grafologilta apua uravalintaansa. Kirjoittaja on 25-vuotias nainen.
Tulkinta
Naisen käsialaa hallitsee tekstaus. Tekstausta suosiva on eräänlaisessa kriisivaiheessa. Hän on itseään ja omaa paikkaansa vielä etsivä nuori. Ei ole vielä löytänyt linjaansa. Tekstaukseen turvaudutaan, kun halutaan suojautua, ei näytetä todellista itseään.
Kirjoituksen epäyhtenäisyys viittaa nopeasti vaihtuviin ideoihin ja ajatuksiin. Vaikeudeksi jää niiden loppuunsaattaminen ja pitkäjänteisyyden puuttuminen.
Näyte 3

Yllä on kaksi käsialanäytettä. Avopari, 39-vuotias nainen (vasen näyte) ja 38-vuotias mies toivoivat grafologista analyysia oman parisuhteensa dynamiikasta.
Tulkinta
Pariskunnan käsialoissa on kaksi yhteistä piirrettä. Molemmilla on voimakas paino ja pysty käsiala. Tilankäyttö ilmaisee grafologisesti henkilön suhdetta itseensä ja ympäröivään maailmaan. Molemmissa on järjestyksen rakkautta, toiminnaltaan selkeitä ja kurinalaisia. Piirre, joka on varmaan viehättänyt puolin ja toisin.
Naisen kirjoituksen voimakas paino viittaa elinvoimaan, päättäväisyyteen ja yleiseen tahdon ilmaisuun, periksi ei anneta -asenteeseen. Hän on tarmokas, tehokas ja aikaansaava. Mies on passiivisempi, jolloin korostus kertoo enemmän itsepäisyydestä, luotettavuudesta ja tunnollisuudesta. Tämä yhtälö voi ajoittain hiertää kuin kivi kengässä puolin ja toisin. Naisen nokkelat kirjainten yhdistelyt viittaavat konstruktiiviseen ajatteluun. Hän kehittelee ja suunnitellee uusia tapoja toimia. Usein hyvin nokkelia. Avoimet i-pisteet oikealla kertovat havainnoivasta henkilöstä. Silmät selässäkin.